Αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης

24,80

Συγγραφέας: Γιώργος Γεωργής
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Ημ. Έκδοσης: 31/10/2022
Σελίδες: 592
Τιμή: €24,80

Σε απόθεμα (επιπλέον μπορεί να ζητηθεί κατόπιν παραγγελίας)

Κωδικός προϊόντος: 9789600368192 Κατηγορίες: , Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Οι μεγαλύτερες δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξαν οι σφαγές και οι αιχμαλωσίες. Η Τριπολιτσά, η Χίος, η Νάουσα, η Κάσος, τα Ψαρά και το Μεσολόγγι υπήρξαν χώροι ομαδικής εξόντωσης αμάχων και αιχμαλωσίας άλλων. Οι άντρες εκτελούνταν συνήθως άμεσα –εκτός ελαχίστων, που μπορούσαν να ανταλλαγούν ή να αποφέρουν λύτρα–, ενώ τα γυναικόπαιδα οδηγούνταν στα σκλαβοπάζαρα. Η πώλησή τους αποτελούσε προσοδοφόρα επιχείρηση, τα έσοδα της οποίας χρηματοδοτούσαν τον πόλεμο. Οι τούρκοι πασάδες και ο Ιμπραήμ συνέλαβαν και κράτησαν ως δούλους ή πώλησαν στα σκλαβοπάζαρα χιλιάδες άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Από το 1827 αρχίζει η αγωνιώδης προσπάθεια απελευθέρωσης των αιχμαλώτων και η αναζήτησή τους από συγγενείς, που κορυφώνεται επί Καποδίστρια.
Στο βιβλίο παρατίθενται αιτήσεις για βοήθεια και άλλα έγγραφα προς τις ελληνικές Αρχές και κυρίως προς τον Κυβερνήτη, ώστε να γίνει δυνατή η απελευθέρωση και ο επαναπατρισμός των αιχμαλώτων. Οι αναφορές των συγγενών περιέχουν συγκλονιστικές πληροφορίες για τη σύλληψη και τη μεταφορά τους στην Αίγυπτο, την Αλβανία ή τη Μακεδονία αλλά και σε απόμακρα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τους αναζητούν συνήθως οι μανάδες τους ή άλλοι συγγενείς, που δηλώνουν πρόθυμοι να υποστούν τις δοκιμασίες ενός μεγάλου ταξιδιού, προκειμένου να βρουν τα παιδιά ή τα αδέλφια τους. Αντίστοιχα, κάποιοι Οθωμανοί ζητούν τη βοήθεια του Καποδίστρια για την ανεύρεση συγγενών τους που είχαν παραμείνει στην Ελλάδα.
Καρπός πολύχρονης έρευνας, το βιβλίο αναδεικνύει μια από τις τραγικότερες πτυχές της Επανάστασης: την τύχη των χιλιάδων αιχμαλώτων και την αγωνιώδη προσπάθεια των συγγενών τους για τον εντοπισμό και την απελευθέρωσή τους.

Άλλες Πληροφορίες

ISBN: 9789600368192
Διαστάσεις: 21×14
Εξώφυλλο: Μαλακό

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Γιώργος Γεωργής διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, με παράλληλη διαπίστευση στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (2005-10). Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως μορφωτικός ακόλουθος της κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Σπιτιού της Κύπρου», του οποίου υπήρξε διευθυντής για δεκαπέντε χρόνια.

Σήμερα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, μέλος του Συμβουλίου, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών.

Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για μια δεκαπενταετία και διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του εν λόγω Πανεπιστημίου. Υπήρξε επίσης μέλος της Διοικούσας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Συμβουλίου του ΡΙΚ, του Ιδρύματος Πιερίδη, του Ιδρύματος Φωτιάδη και άλλων ιδρυμάτων, οργανισμών και επιτροπών. Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κακογιάννη και εκδότης του περιοδικού Η Δέλτος, για τη Νεότερη Ιστορία και την Ιστορία της Λογοτεχνίας.

Το βιβλίο του Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα – Γιώργου Σεφέρη. Μια φιλία που βράδυνε τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου της Κύπρου (2016).

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου τον τίμησε για την ίδρυση και λειτουργία του «Σπιτιού της Κύπρου» στην Αθήνα και για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να σας αρέσει…

  • Προσθήκη στο καλάθι